torstai 16. kesäkuuta 2011

Ajankohtainen keskustelufoorumi alkiolaisuudesta ja yhteiskunnallisuudesta

Santeri Alkio- blogin tarkoituksena on keskustella alkiolaisuuteen liittyvästä aatetaustasta ja ajankohtaisista
yhteiskunnallisista ongelmista. Tarkoitukseni ei ole laittaa blogiin mitään peruspakettia, vaan avoin keskustelu on tavoitteeni.
Arja S

torstai 9. kesäkuuta 2011

Tervetuloa Santeri Alkio -blogiin

Onko alkiolaisuudella ja Santeri Alkion perinnöllä mitään merkitystä nykypäivänä

  Suomalainen yhteiskunta ja politiikka ovat murrosvaiheessa. Hallituksen muodostamisen ongelmat ovat olleet suomalaiselle yhteiskunnalle vieraita - nyt ongelmaa näyttää riittävän kantojen yhteensovittamisessa ja aikaakin kuluu.
  Suomessa on tällä hetkellä kaksi alkiolaiselta aatepohjalta ponnistavaa puoluetta, Suomen keskusta ja Perussuomalaiset. Keskustan kunniatie johtavana poliittisena voimana on lähihistoriaamme. Perussuomalaiset nousevat samasta alkiolaisesta juuresta, mutta katkojen taikka kannatuksen selkeän vähenemisen kautta. Vennamolaisuus näytti tuon toisen juuren voiman kunnes kannatus hupeni ja erilaisten vaiheiden kautta Perussuomalaisten 'jytky' lunasti jälleen genealogisen mahdollisuuden. Aatteet ja niiden kantamat poliittiset liikkeet eivät toimikaan  aina lineaarisen mallin mukaan. Syntyy katkoksia, jopa häviämistä kunnes kansallisesta juuresta noustaan jälleen politiikan parrasvaloihin. Näin kertoo postmoderni kehitysteoria.
  Kantaako alkiolainen juuri joitakin tiettyjä suomalaiseen kulttuuriin ja politiikkaan liittyviä ominaisuuksia?
Jos lähdetään Santeri Alkiosta, vastuullisuus oli eräs hänen selkeämpiä ominaisuuksiaan aatteessa ja yhteiskuntapolitiikassa. Katsotaan koko kansakunnan etua: "punaisista ja valkoisista täytyy tulla yksi kansa", Santeri Alkio kirjoitti kansalaissodan jälkeen kaukonäköisesti.
  Alkion ajattelu ulottui myös kansainvälisyyteen saakka, nykyisin sanoisimme globaaliin vuorovaikutusnäyttämöön (interconnectness). Tuohon aikaan 'globaali' ei ollut terminä käytössä, Alkio käyttikin 'kristikunta' -käsitettä. Yhteisyys oli hänen kirjoituksissaan näkyvissä:hän puhui globaalista sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.
   Näissä kahdessa lähtökohdassa on perussuomalaisilla miettimistä. Ajaako pelkkää  kannatuksen kasvua vai lähteä vastaamaan maailman ongelmiin siinä tilassa, missä ne nyt  ovat. Ja sitten vähitellen olla mukana kehittämässä parempia ehtoja!

  Tällä pastalla bloggailee yhteiskuntatieteiden tohtori Arja Sahlberg, se maailmankaikkeuden ainoa Santeri Alkio -aineistolla väitellyt tohtori (Tampereen yliopisto 1995).